sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Mitä leivän päälle?

Torstaina 12.10.17 OKKA-säätiö luovuttaa meille, koko Ammattiopisto Tavastialle, kestävän kehityksen sertifikaatin.
Hattelmalantien auditoriossa on noin tunnin mittainen tilaisuus, johon osallistuu yhteistyökumppaneita, henkilökuntaa ja opiskelijoita. Ohjelma on seuraava:

Auditoriosta siirrytään opiskelijaravintolaan kahville. Tarjolla on suolaista ja makeaa. Suolaisiksi tarjottaviksi päätimme tehdä oikeat voileivät, ei mitkään pienet sormileivät, vaan tavallisen kokoiset leivät reunoineen. Se oli selvää, että punaista lihaa emme leivän päälle laita. Emme myöskään halunneet tarjota kasvisleipiä vaan päädyimme juustoleipiin ja vieläpä kahden juuston leipiin.

Lopputulos ei ole ilmastoystävällinen ja on myös ristiriidassa päivän teeman kanssa. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että arjessamme on asioita, joita emme tule yhdistäneeksi mm. ilmastovaikutuksiin.
Ilmastovaikutusten vähentämiseksi pitäisi eläinperäisten tuotteiden kulutusta vähentää ja vastaavasti lisätä kasvisten osuutta.  Juusto on eläinperäinen tuote ja sen ilmastovaikutukset on arvioitu heti punaisen lihan jälkeen toiseksi suurimmiksi. Juuston ilmastovaikutus on 13 kg CO2/juustokilo
 Nissinen, A. Salo, M. ja Grönroos, J. 2010. Ilmastodieettipuntari – mihin sen antamat ilmastopainot perustuvat? (pdf) Versio 23.4.2010. http://ilmastodieetti.fi/Ilmastodieettilaskurin-perusteet_2010-04-23.pdf

Voit lukea asiasta lisää Ilmasto-oppaan sivuilta.

Toivotaan, että kaikki syövät sen mitä ottavat lautaselleen, ettei synny ruokahävikkiä, jolloin kaikki ruokien vuoksi tulleet päästöt olisivat syntyneet turhaan.
Muutama päivä vielä h-hetkeen. Sitä ennen ehditään vielä ottaa monia askeleita ja tehdä paljon töitä.
Syksyn värittämä ja kattama kävelytie yhdistää Hattelmalantien kampuksen ja Jaakonkadun.

Postaus 34/100


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti