sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Ylikulutuspäivä

Sunnuntaina huhtikuun 17. päivänä 2016 vietimme Suomen ylikulutuspäivää.  Suomalaiset ovat tähän mennessä kuluttaneet luonnonvaroja enemmän kuin maapallo kykenee tuottamaan uusiutuvia luonnonvaroja vuoden aikana.



Koko maailman vastaava päivä on vähän vajaan neljän kuukauden päästä, elokuun 13. päivä. Me kulutamme siis luonnonvaroja nopeammin kuin maailmassa keskimäärin.
Mikäli kaikki kuluttaisivat samanlailla kuin me, tarvitsisimme yli kolme maapalloa. Ylikulutus siis tarkoittaa, että kulutamme enemmän, kuin mikä on maapallon rajoissa kestävää.


WWF:n mukaan suomalaisten ylikulutuksen suurin syy on energiantuotannon ja liikenteen kasvihuonepäästöt. Päästöjä tuotetaan nopeammin kuin esimerkiksi metsät pystyvät niitä sitomaan.

Toinen iso syy on ruoka. Maatalouskäytössä olevasta maasta noin 70 prosenttia käytetään lihan ja muun eläinperäisen ruoan tuotantoon. Tämä taas johtaa WWF:n mukaan muun muassa metsäkatoon maailman monimuotoisuuden kannalta arvokkaimmilla alueilla.


Se myös muistuttaa, että suomalainen sika ja broileri ovat osa tätä ketjua, koska niiden rehu sisältää soijaa, jota usein viljellään sademetsiin kestämättömästi raivatuilla alueilla.

kuva: elaintieto.fi

kuva: www03.edu.fi
Etelä-Amerikassa tuotetaan valtaosa käyttämästämme soijasta, josta suurimman osan siis syötämme sioille ja siipikarjalle. Soijapellot ovat vallanneet alaa muun muassa Cerrado-savannilta Brasiliassa ja metsäkato uhkaa monien lajien tulevaisuutta.
Soijan tuotannon ympäristövaikutuksista voit lukea lisää täältä

WWF:n vinkit ovat yksinkertaiset: kasviksia ja kestävästi pyydettyä tai kasvatettua kalaa lautaselle, jotta lihan kulutus vähenee. Samoin ruokahävikki tulee pitää pienenä ja kaupasta kannattaa ostaa ympäristösertifioituja tuotteita.



Aika rankkaa tekstiä. Kasvisten syönnin lisäämistä kannattaa miettiä ei ainoastaan ylikulutuksen vuoksi vaan myös oman hyvinvoinnin kannalta.


 

Lähteet:
http://www.hs.fi/kotimaa/a1460859000908
http://wwf.fi/uhat/ylikulutus/